Fuck Yeah WE ARE CRAZY

Изумителни факти за сънищата

Go down

Изумителни факти за сънищата

Писане by Nina.xox on Чет Фев 28, 2013 2:48 pm

Слепите хора сънуват
Хора, които са ослепели след раждането си, могат да виждат образи в сънищата си. Тези, които са родени слепи, не виждат образи, но сънищата им са също толкова реални, що се отнася до другите им сетива.

Забравяме 90% от сънищата си
Само 5 минути, след като сте се събудили вече сте забравили половината от това, което сте сънували. След 10 минути вече не помните 90% от съня. Някои от най-известните истории са се родили именно в сънищата на хората. Такива са например историите за Джекил и Хайд от Робърт Луис Стивънсън и Франкенщайн от Мери Шели.

Всеки сънува

Всеки човек сънува (изключение правят някои хора с тежки психологически заболявания), но мъжете и жените имат различни сънища и различни физически реакции. Мъжете обикновено сънуват повече за други мъже, докато жените сънуват поравно за други мъже и жени. И мъжете и жените изпитват сексуални усещания в сънищата си, независимо дали самите сънища са от сексуален характер.

Сънищата предотвратяват психозата
В скорошно проучване, студенти са будени точно в началото на сънищата си, но след това са оставени да спят 8 часа. Всички те след това изпитват проблеми с концентрацията, раздразнителни са, получават халюцинации и признаци за психоза само след три дни. Когато най-после са оставени да спят нормално, мозъците им компенсират, като ги карат да сънуват по-дълго.

Сънуваме само познатото
Сънищата ни често са пълни с непознати, които имат някаква роля. Всъщност мозъкът ни не си ги измисля. Всички те са истински хора, които сме срещали, но вероятно не си спомняме. Всеки вижда безброй познати и непознати лица всеки ден, така че мозъкът ни има достатъчно материал за сънищата.

Не всеки сънува цветно
12% от хората сънуват само в черно и бяло. Забелязват се и общи теми в сънищата на хората – че някой те преследва, че бягаш бавно на едно място, че падаш, че мъртвите оживяват, че летиш, сексуални преживявания и т.н. Не е ясно дали въздействието на сънищата са по-емоционални при хората, които сънуват цветно или при тези, които сънуват в черно и бяло.

Сънищата не са буквални
Ако сънят ви се отнася за някакъв определен обект, много вероятно е всъщност да не става въпрос точно за обекта. В сънищата важи езикът на символите. Мозъкът се опитва да ви каже нещо, като го представи за нещо друго.

Хората, които отказват цигарите имат по-ясни сънища
Хората, които са пушели цигари дълго време и ги отказват, имат по-ясни сънища. При проучване между 293 пушачи, които не са пушели между 1 и 4 седмици, 33% от тях са имали поне един сън за пушене на цигари. В повечето от тези сънища, субектите се виждат как пушат и усещат силно негативни емоции, като паника и вина. Тези сънища се дължат на отказването от зависимостта към никотина и 97% от субектите не са ги получавали преди.

Външно стимулиране на сънищата
Повечето от нас са изпитвали това, когато звук от реалността се пренесе в съня. По същия начин, ако сте жадни, мозъкът ви ще интерпретира това чувство в съня ви.

Докато спите сте парализирани
Тялото ви е буквално парализирано докато сънувате. Това вероятно е като защитен механизъм на тялото, за да не реагира на сънищата.

_________________
GLORY GLORY MANCHESTER UNITED ! <3
avatar
Nina.xox
Manchester United Fan
Manchester United Fan

Брой мнения : 61
Join date : 21.02.2013

http://fuckyeahwearecrazy.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Изумителни факти за сънищата

Писане by x Addie x on Чет Фев 28, 2013 3:14 pm

Т'ва за забравянето е супермега вярното. ;д
avatar
x Addie x
Новак
Новак

Брой мнения : 57
Join date : 22.02.2013
Age : 19

Върнете се в началото Go down

Re: Изумителни факти за сънищата

Писане by Flying Dinosaur. on Нед Мар 03, 2013 2:34 pm

x Addie x написа:Т'ва за забравянето е супермега вярното. ;д
avatar
Flying Dinosaur.
Новак
Новак

Брой мнения : 48
Join date : 02.03.2013
Age : 22
Местожителство : Earth.

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите